Aproximativ 2,6 miliarde de vaccinuri au fost cumpărate sau promise unor țări în curs de dezvoltare precum India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic
Națiunile bogate care reprezintă o fracțiune din populația globală au cumpărat deja peste jumătate din stocurile de vaccinuri Covid-19 promise, a arătat un studiu, în timp ce președintele american Donald Trump a promis să înceapă inocularea americanilor în câteva săptămâni.
Marea industrie farmaceutică se luptă pentru a produce o lovitură eficientă pentru a contracara un virus care a ucis acum peste 935.000 de oameni din întreaga lume și a infectat aproape 30 de milioane.
Șeful Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri împotriva „naționalismului vaccinului” si a spus că ar putea pune viața în pericol prin privarea celor mai vulnerabili din țările mai sărace de imunitate.
Dar un studiu publicat de Oxfam a arătat că un grup de țări bogate care reprezintă doar 13% din populația lumii și-a asigurat deja cea mai mare parte a dozelor.
„Accesul la un vaccin de salvare nu ar trebui să depindă de locul în care locuiți sau de câți bani aveți”, a spus Robert Silverman de la Oxfam America.
Cei cinci candidați de vârf în prezent în studiile în stadiu vor putea furniza 5,9 miliarde de doze, suficient pentru a inocula aproximativ trei miliarde de persoane, se arată în raportul Oxfam.
Aproximativ 51 la sută sunt furnizate către de lumea bogată, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia, Hong Kong și Macao, Japonia, Elveția și Israel.
Restul de 2,6 miliarde au fost cumpărate sau promise țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic.
Trump a declarat miercuri că va începe să lanseze un vaccin în America luna viitoare, în contradicție cu îndoielile exprimate de un expert de sănătate de vârf din administrația sa, care a spus că este puțin probabil să fie disponibil pe scară largă până la mijlocul anului 2021.
„Suntem foarte aproape de acel vaccin, după cum știți … Credem că putem începe cândva în octombrie” sau la scurt timp după aceea, a spus Trump.
Economia globală a fost devastată de pandemie, multe națiuni menținând în continuare restricții asupra populației pentru a conține focare proaspete.
Noua Zeelandă a fost adăugată joi la lista victimelor economice, când a raportat că a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimul deceniu.
Țara a înregistrat o contracție record de 12,2% pentru trimestrul aprilie-iunie, care a coincis cu un blocaj strict din martie până în mai.
Scăderea urmează unei contracții de 1,6% în primele trei luni ale anului 2020, confirmând Noua Zeelandă că se află în recesiune.
Dar a existat optimismul că scena a fost pregătită pentru o recuperare puternică.